Gelişen teknoloji ile günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen akıllı telefonlar, her geçen gün yeni özelliklerle sizlere pratik hizmetler sunar. Değişimlere hızla uyum sağlayan cihazlar sayesinde 5G gibi teknolojileri çevremizde kullanan kişi sayısı oldukça fazla. 4G teknolojisine alışma döneminde ortaya çıkan 5G, teknolojinin günümüzdeki hızını ve gücünü de bize tekrar gösterir.
5G teknolojisi, kablosuz ağ bağlantılarının ve birçok standart uygulamaların daha hızlı ve pratik bir yolla hizmet vermesini amaçlayan yeni nesil bir teknolojidir. İngilizcede IoT (Internet of Things) olarak bilinen “Nesnelerin İnterneti” kavramının da desteklenmesine yardımcı olur. Özellikle VR ve otonom teknolojilerinin gelişmesinde kullanılan 5G sayesinde çok daha hızlı ve konforlu bir bağlantı deneyimi yaşayabilirsiniz.
5G teknolojisi henüz yeni gelişen bir oluşum olmasına rağmen birçok alanda karşımıza çıkar. 4G ve 5G gibi yapılardaki rakam, altyapıyı temsil eder. Yani altyapı ne kadar değişimden geçerse gelen yenilikler ve baştaki rakam artar. 5G, altyapının 5 kere değiştiğini ve en son teknolojiye göre yapılandığını temsil eder. Bu hizmetin sizlere sağladığı en büyük avantajı hız alanındadır. 10 Gbps ile 20 Gbps arasında değişen hızı sayesinde normal bir kullanıcının tercih edebileceği maksimum internet hizmetini sizlere sağlar. Birçok kişinin evinde tercih ettiği kablosuz ağlardan daha yüksek performans sergilerken fiber optik bağlara rakip olacak seviyede kullanım sunar.
En önemli özelliği hız olarak gözükse de 5G teknolojisi sayesinde ağ gecikmelerinde ciddi kısalmalar yaşanır. Karşılıklı iki cihazın birbirine iletim süresini minimuma indirerek oldukça düşük bir ping seviyesi oluşturur. Ağ gecikmesi, genel olarak birçok nedene bağlı olabilir ancak 4G ile 5G karşılaştırıldığında 5G hizmeti ortalama 60-120 oranla daha düşük gecikme süresi sunar. Bu avantaj sayesinde özellikle VR gibi sanal gerçeklik hizmetlerinde ciddi gelişmeler yaşanır.
Kendi içerisinde üç farklı frekansa sahip olan 5G teknolojisi, frekanslarına göre değişen özellikler sunar. Düşük, orta ve yüksek bant olarak adlandırılır ve farklı noktalarda farklı kullanım tercih edilir.
Düşük bant frekansı: 1GHz Frekansı olarak da bilinir. Bu kullanımda LTE kullanıcısıysanız sizin için ideal özellikler bulunsa da maksimum hız olarak 100Mbps sunulduğundan genellikle ortalama hızda özellikler arayan müşterilerin ilgisini çeker. Sağlam güvenlik duvarlarına geniş kapsama alanlarına sahiptir, pratik bir hizmet sunar
Orta bant frekansı: 1Gbps gibi değerlerde hız verir. Düşük bant frekansına göre daha hızlı işlem yapmasına rağmen duvarlara penetre olma özelliği bakımından zayıf kalır.
Yüksek bant frekansı: 5G teknolojisinde kullanılmaya başladığı dönemlerde ana veriyi diğer küçük ağlara iletme amacıyla kullanılırdı. 5G amaçlarına oldukça benzer özelliklere sahip olduğundan en ideal ve avantajlı hizmeti yüksek bantlardan alabilirsiniz ancak her ne kadar oldukça hızlı ve az gecikme süreli kullanım sunsa da düşük kapsama alanına sahip olması nedeniyle genellikle ortalama bir hizmet arayan kullanıcılar tarafından tercih edilmez.
5G kullanımı daha dünyada yeni yeni ortaya çıksa da bu teknolojiyi kullanan ülkeler ve cihazlar oldukça fazla. Huawei, Samsung gibi firmalar 5G teknolojisinde sahip son model telefonları satışa sunduğunu söyledi. Apple ise bu teknolojinin kullanımında daha temkinli olacaklarını, ileri dönemlerde değerlendirmeye alacaklarını bildirmişti. Şu anda iPhone 12’de 5G teknolojisinin kullanımı mümkün, Apple önceki telefon modellerinde 5G’yi bir strateji olarak kullanmıyor olabilir. Yeni teknolojilere uyum sağlama süreci şirketlere ve ülkelere göre değişim gösterebilir. Türkiye’de ise şu anda 5G teknolojisi kullanıma açık değil. İlerleyen yıllarda son derece yaygın bir şekilde günlük hayatta kullanacağımızı tahmin ediyoruz.
Kaynakça: https://www.milleni.com.tr/blog/teknoloji/5g-nedir
Çözümsoft Bilgisayar ve Güvenlik Sistemleri © 2007 - 2022 Tüm hakkı saklıdır.